Nieuws over

VOEDING & GEZONDHEID

Aanbod ongezond voedsel sterk toegenomen

Aanbod ongezond voedsel sterk toegenomen

In de afgelopen 10 jaar is de hoeveelheid ongezond voedsel in het straatbeeld met 30 procent toegenomen. Dat blijkt uit onderzoek van Pointer (KRO-NCRV). Er zijn landelijk duizenden fastfoodlocaties, donutzaken, ijssalons en dönerzaken bijgekomen, terwijl het aantal verswinkels, zoals bakkers en groenteboeren, juist afnam.

Opmars van fastfood
Onderzoeksplatform Pointer analyseerde landelijke horeca- en winkelgegevens van 2011 en 2021. In die periode zijn landelijk bijna 1.200 verswinkels verdwenen, terwijl er 1.000 verkooppunten van fastfood bijkwamen. Als ook ijssalons en grillrooms worden meegeteld, groeide het aantal zelfs met 3.000 verkooppunten.

Aanbod van eten stuurt de vraag
Artsen en wetenschappers maken zich ernstig zorgen over de ongezonde voedselomgeving, omdat deze bijdraagt aan de oplopende prevalentie van overgewicht en de ziektes die daaruit voortvloeien zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en kanker. Hoogleraar voeding en gezondheid Seidell van de Vrije Universiteit Amsterdam heeft onderzoek gedaan naar het voedselaanbod in wijken in Amsterdam: ‘Wij zien dat het aanbod de vraag stuurt. Dat wil zeggen dat als er veel ongezond eten is, er veel ongezond wordt gegeten.’

Scherpere afspraken over junkfood
Prof. Liesbeth van Rossum, hoogleraar obesitas in het Erasmus MC en voorzitter van het Partnerschap Overgewicht Nederland (PON), vindt dat de omgeving juist moet stimuleren om gezonder te eten. Ze wil daarvoor aanscherping van het Nationaal Preventie-akkoord waarin afspraken zijn gemaakt om het overgewicht bij volwassenen en kinderen flink terug te dringen. Van Rossum: ‘Zolang de voedselomgeving ons verleidt om juist ongezond te leven, is het dweilen met de kraan open. Het is duidelijk dat er meer moet gebeuren om het aanbod gezonder te maken.’ Het RIVM kwam eerder al tot de conclusie dat de afspraken binnen het Nationaal Preventie-akkoord niet toereikend zijn om de beoogde gezondheidsdoelen te verwezenlijken. Demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid onderschrijft de oproep van deskundigen om de voedselomgeving gezonder te maken. Een nieuw kabinet moet volgens hem een concreet voorstel doen.

Bron: Nieuws voor Diëtisten/KRO-NCRV
Afbeelding: (Joenomias) Menno de Jong via Pixabay

Print Friendly, PDF & Email
Deel dit item:

Terug naar het nieuwsoverzicht