Nieuws over

VOEDING & GEZONDHEID

’Adviseer depressieve ouderen vitamine D-supplementen’

’Adviseer depressieve ouderen vitamine D-supplementen’

Ouderen met een depressie hebben vaker een verlaagd vitamine D-gehalte en een zwakkere lichamelijke gezondheid dan niet-depressieve ouderen. Daarom raadt psychiater Karen van den Berg artsen aan om depressieve ouderen vitamine D-supplementen voor te schrijven. Dat concludeert van den Berg uit onderzoek, waarop ze op 1 december promoveert aan Rijksuniversiteit Groningen.

Depressie bij ouderen
Van den Berg onderzocht in haar promotie-onderzoek hoe ouderdomsdepressie, vitamine D-status, lichamelijke kwetsbaarheid en overlijden aan elkaar gelinkt zijn. Ze maakte daarbij gebruik van de Nederlandse Studie naar Depressie bij Ouderen, een epidemiologische studie waarin 378 depressieve mensen vanaf 60 jaar zijn gevolgd.

Vitamine D en depressie
Uit het onderzoek blijkt dat ouderen met een depressie een grotere kans hebben op overlijden. Het vitamine D-gehalte blijkt geen invloed te hebben op het beloop van een depressie bij ouderen. Maar een lager vitamine D-gehalte gaat wel samen met een grotere kans op het ontwikkelen van lichamelijke kwetsbaarheid en overlijden.

Lichamelijke kwetsbaarheid
Bij een controle, 2 jaar na aanvang van de studie, zag Van den Berg dat het vitamine D-gehalte gemiddeld gedaald was bij de ouderen, en dat de lichamelijke kwetsbaarheid verergerd was. Er is geen verband gevonden tussen het gedaalde vitamine D-gehalte en het beloop van de depressie. Mogelijk heeft vitamine D wel een gunstig effect op bijkomende lichamelijke problemen bij depressieve ouderen, maar dit moet nog verder onderzocht worden.

Bron: Nieuws voor Diëtisten/Rijksuniversiteit Groningen

Print Friendly, PDF & Email
Deel dit item:

Terug naar het nieuwsoverzicht