Nieuws over

VOEDING & GEZONDHEID

Kans op langdurige gewichtstoename bij antidepressiva

Kans op langdurige gewichtstoename bij antidepressiva

Antidepressiva worden steeds vaker voorgeschreven en meestal worden ze langere tijd geslikt. Obesitas heeft een link met depressie. In deze systematische review – met gegevens uit 116 klinische onderzoeken en cohortstudies – wordt gekeken in hoeverre antidepressiva de kans op overgewicht en obesitas vergroten. Mensen die antidepressiva slikken hebben 21% meer kans op een gewichtstoename van meer dan 5% vergeleken met mensen die geen antidepressiva slikken. De kans op gewichtstoename bleef minstens 6 jaar bestaan.

Follow Up
Volgens de auteurs missen er veel gegevens over de langetermijneffecten van antidepressiva. De meerderheid van de studies keek niet verder dan 3 maanden na de start van de medicatie. Ook is er grote variatie in de voorgeschreven medicatie. Uit enkele langlopende studies valt te concluderen dat er minstens gedurende 2 jaar sprake is van gewichtstoename en soms nog langer.

Hoge BMI
Er is nog een andere relatie tussen overgewicht en antidepressiva, zo blijkt uit deze studie. Antidepressiva worden vaker voorgeschreven aan mensen die al een verhoogd risico hebben op obesitas of andere chronische aandoeningen. Hoe hoger de BMI, hoe meer kans op het voorschrijven van antidepressiva. Ook personen met meerdere aandoeningen zoals diabetes en beroerte, krijgen vaker antidepressiva voorgeschreven. Tenslotte worden antidepressiva vaker voorgeschreven aan patiënten die roken.

Bron: BMJ/Nieuws voor diëtisten

Print Friendly, PDF & Email
Deel dit item:

Terug naar het nieuwsoverzicht