Nieuws over

VOEDING & GEZONDHEID

De ”leaky gut” bestaat echt

De ”leaky gut” bestaat echt

Nog niet zo lang geleden was de ”leaky gut” geen algemeen geaccepteerde term onder wetenschappers en werd het zelfs als vrij alternatief beschouwd. Maar inmiddels is dat voorbij. Tijdens “The 9th International Yakult Symposium” (19 en 20 april, Gent) werd dit fenomeen volop benoemd tijdens lezingen van wetenschappers. Een ongezond dieet, stress, topsport en overgewicht kunnen leiden tot een lekkende darm.

Chronische ontstekingen
De darm is door een eencellige mucuslaag afgescheiden van de buitenwereld, namelijk de darminhoud. De Italiaanse wetenschapper Maria Rescigno noemde dat de gut-vasculair barrière. Als de cellen van dit epitheel uiteen wijken, kunnen bacteriën en hun metabolieten in de bloedbaan en lever terecht komen en zorgen voor laaggradige chronische ontstekingen. Risicofactoren voor een lekkende darm zijn stress en een ongezond dieet. Rescigno gaf muizen een dieet met een hoog vetpercentage (45 energieprocent) of een laag vetpercentage (10 energieprocent). Bij een voeding met een hoog vetpercentage trad al na enkele weken een leaky gut op.

Topsport
Na afloop van het congres sprak ik met immunoloog Eric Claassen. Volgens hem heeft iedereen van tijd tot tijd wel een lekkende darm, bijvoorbeeld in tijden van stress. Maar ook bijvoorbeeld topsport en ernstig overgewicht kunnen leiden tot een leaky gut. Volgens Claassen kan een chronische leaky gut niet alleen leiden tot diarree en darmproblemen, maar ook bijvoorbeeld tot leverbeschadiging en zelfs tot geestelijke problemen, zoals somberheid, depressie en een laag zelfbeeld. Er zijn eiwitten die de cellen van de mucuslaag kunnen versterken. Ze zorgen voor ”tight junctions”, oftewel sterke verbindingen. Een gezonde voeding zorgt voor een sterke epitheellaag en ook probiotica kunnen deze laag versterken.

LifeLines studie
Cisca Wijmenga, hoogleraar medische genetica aan de Rijksuniversiteit Groningen, vertelde over de grootschalige LifeLines studie, een cohortstudie en biobank in de 3 noordelijke provincies. Volgens Wijmenga zijn er meer dan 100 factoren van invloed op de samenstelling en diversiteit van het darmmicrobioom. Voeding is vanzelfsprekend belangrijk. Producten die de diversiteit gunstig beïnvloeden zijn koffie, karnemelk, yoghurt, rode wijn, thee, groenten, fruit en chocolade. Vooral gefermenteerde zuivel is een aanrader. Minder gunstig zijn bier, volle melk, frisdranken en koolhydraatrijk voedsel. Opvallend: volgens Wijmenga heeft het medicijn metformine een gunstig effect op het microbioom van mensen met diabetes type 2.

Vaarwel dysbiose
Nu de leaky gut een geaccepteerd begrip is, is het tijd om een ander begrip juist vaarwel te zeggen, en dat is dysbiose, de term voor een disbalans in het microbioom. Tenminste, als het aan de Britse onderzoeker Julian Marchesi ligt. Hij zegt dat er altijd variatie is in het microbioom, tussen individuen maar ook bijvoorbeeld tussen verschillende gebieden ter wereld. Je kunt niet kwantificeren of een microbioom goed (in balans) of slecht (dysbiose) is. Hooguit kun je verschuivingen of afname van de diversiteit meten.

Bron: Nieuws voor Diëtisten

Print Friendly, PDF & Email
Deel dit item:

Terug naar het nieuwsoverzicht