Nieuws over

VOEDING & GEZONDHEID

‘Meer lichte beweging beter voor diabetespatiënt dan intensief sporten’

‘Meer lichte beweging beter voor diabetespatiënt dan intensief sporten’

Iedere dag meer staan en bewegen werkt beter voor de suikerregulatie van mensen met diabetes dan één uur per dag heel intensief sporten. Volgens onderzoekers van de universiteit van Maastricht is de norm dat mensen met suikerziekte een half uur tot een uur intensief moeten bewegen niet voldoende.

De onderzoekers volgden negentien diabetes type 2-patiënten intensief en lieten ze op drie verschillende manieren bewegen met een rustperiode van tien dagen.

In het eerste bewegingsregime moesten de deelnemers veertien uur per dag zitten en mochten in twee uur waarin ze niet sliepen, lopen en staan. In het tweede regime werd één uur zittijd verruild voor intensief fietsen.
Tijdens het derde regime werd de deelnemers gevraagd vijf uur zittijd te verruilen voor twee uur wandelen en drie uur staan. Het fietsen gebeurde onder begeleiding op de universiteit. De andere activiteiten vonden bij de mensen thuis plaats en werden nauwkeurig gemeten met een activiteitenmeter.

Insuline
De laatste dag van ieder regime moesten de deelnemers een voorverpakte maaltijd nuttigen. Daarbij voerde het onderzoeksteam een 24-uur suikermeting uit met behulp van een suikersensor in de buik.

De daaropvolgende dag namen de onderzoekers bloed af om suiker en vetwaarden te meten. Ook werd gemeten hoe goed de suiker werd opgenomen uit het bloed door insuline: hoe lager de zogenoemde insulineresistentie, des te beter de suikerziekte gereguleerd is.

Bij het minder-zitten regime en bij het sportregime traden verbeteringen van de suiker- en vetwaarden op in het bloed. Hoewel de deelnemers hetzelfde aantal calorieën binnenkregen, was de insulineresistentie tijdens het minder-zitten regime beter dan bij het sportregime.

“De zogenoemde beweegnorm voor deze groep patiënten, iedere dag minimaal een half uur intensief sporten, blijkt op zich onvoldoende. Niet iedereen kan of wil sporten, waardoor veel mensen het advies ook niet opvolgen. Momenteel zijn er daarom richtlijnen in de maak die ook belang hechten aan minder zitten”, aldus hoofdonderzoeker Bernard Duvivier.
dagelijks-bewegen

Print Friendly, PDF & Email
Deel dit item:

Terug naar het nieuwsoverzicht