Nieuws over

VOEDING & GEZONDHEID

Nederlanders eten weinig ‘verborgen suikers’

Nederlanders eten weinig ‘verborgen suikers’

‘Verborgen suikers’ leveren maar een kleine bijdrage aan de inname van suikers in Nederland . Gemiddeld betreft het 4,1 gram per dag. Dat blijkt recent onderzoek van Wageningen Universiteit – gebaseerd op gegevens uit de laatste Voedselconsumptiepeiling (2007-2010). Het onderzoek is mede gefinancierd door Kenniscentrum suiker & voeding.

Met ‘verborgen suikers’ worden suikers bedoeld die zijn toegevoegd in producten waarvan de consument het niet direct verwacht. Ze worden gebruikt in soepen, sauzen, vleeswaren, hartige snacks en kant-en-klaargerechten. De suikers maken het mogelijk om tijdens het productieproces geur- of smaakstoffen toe te voegen. Suikers hebben zo een technologische functie. Bakkers voegen bijvoorbeeld een beetje suiker toe om brooddeeg te laten rijzen. Uiteindelijk bevat 100 gram brood 2 tot 3 gram suikers. Per sneetje is dat 0,7 tot 0,9 gram. Ketchup bevat wel 25% suiker. Een derde van die suikers komt uit de tomaten. De overige suikers zijn toegevoegd om de zure smaak te neutraliseren en de wateractiviteit te verlagen. Eén eetlepel ketchup levert 6,2 gram suikers.

De fabrikant is volgens Europese wetgeving verplicht om alle soorten suikers die ze toevoegen specifiek te vermelden op de ingrediëntenlijst. Daarnaast staat de totale hoeveelheid suikers in een product altijd vermeld in de voedingswaardetabel (koolhydraten, waarvan suikers). De Wageningse onderzoekers hebben vastgesteld dat ‘verborgen suikers’ gemiddeld 0,7% van de totale hoeveelheid calorieën leveren. Circa 92% van de inname van toegevoegde suikers gebeurt via ‘zoete’ producten als frisdrank, cake en koek, sap, suiker en snoep. Dit zijn producten waarvan de onderzoekers aannemen dat de consument de aanwezigheid van suikers hierin verwacht.

De term verborgen suikers wordt niet door officiële instanties gebruikt. Er is geen verschil tussen verborgen suikers en niet-verborgen suikers. Toegevoegde suikers zijn hetzelfde als van nature aanwezige suikers, het lichaam verwerkt ze op dezelfde manier. In het Wageningse onderzoek zijn verborgen suikers gedefinieerd als alle suikers die zijn toegevoegd door fabrikanten aan voedingsmiddelen vanwege een technologische functie.

Bron: FoodHollandverborgen-suiker

Print Friendly, PDF & Email
Deel dit item:

Terug naar het nieuwsoverzicht