Nieuws over

VOEDING & GEZONDHEID

Obesitas risicofactor voor ziekenhuisopname door coronavirus

Obesitas risicofactor voor ziekenhuisopname door coronavirus

Het vermoeden dat relatief veel coronapatiënten in het ziekenhuis overgewicht hebben, is nu bevestigd door wetenschappelijk onderzoek. Een BMI vanaf 30 verdubbelt het risico op een opname in het ziekenhuis bij coronapatiënten jonger dan 60 jaar. Dat blijkt uit onderzoek onder 3.615 coronapatiënten in de stad New York.

Ook vaker op de intensive care
De onderzoekers vonden alleen een relatie tussen obesitas en ziekenhuisopname bij coronapatiënten jonger dan 60 jaar. Bij hen verhoogt obesitas niet alleen het risico op een ziekenhuisopname in het algemeen. Ook belanden deze relatief jonge patiënten bijna 2 keer zo vaak op de intensive care (IC) als er sprake is van obesitas. Coronapatiënten jonger dan 60 jaar met morbide obesitas (BMI vanaf 35) worden zelfs 3,6 keer zo vaak op de IC opgenomen als even oude patiënten met een gezond gewicht.

Chronische laaggradige ontsteking
Ook in een ander onderzoek onder 4.103 New Yorkse coronapatiënten komt obesitas naar voren als risicofactor voor ziekenhuisopname. Uit dat onderzoek blijkt het risico op ziekenhuisopname ruim 6 keer zo hoog bij een BMI van hoger dan 40. De onderzoekers denken dat de chronische laaggradige ontsteking die met obesitas samenhangt, verantwoordelijk is voor het verhoogde risico.

Laaggradige ontstekingen worden ook wel chronische of stille ontstekingen genoemd. Er is geen acuut probleem zoals pijn of koorts, maar het immuunsysteem is wél geactiveerd. Dit is een strategie van het lichaam om ervoor te zorgen dat ziekteverwekkers zich slecht kunnen vermenigvuldigen. Bij laaggradige ontstekingen circuleren er constant ontstekingsstoffen in het lichaam die via de bloedbaan naar de organen en weefsels verspreid worden. Dit soort ontstekingen is niet ‘genezend’. Laaggradige ontstekingen kunnen juist ziekmakend zijn. In tegenstelling tot een ‘gezonde’ ontstekingsreactie waarbij beschadigd weefsel wordt vernietigd en afgevoerd, blijft een laaggradige ontsteking actief.

Bron: Nieuwsvoordiëtisten.nl en holistik.nl

Print Friendly, PDF & Email
Deel dit item:

Terug naar het nieuwsoverzicht