Nieuws over

VOEDING & GEZONDHEID

Sporten op vaste tijden werkt het best

Sporten op vaste tijden werkt het best

Mensen kunnen het beste op vaste tijden gaan sporten. Dan blijken ze het op de lange termijn beter vol te houden. Het maakt daarbij niet veel uit of het in de ochtend, middag of avond is. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek onder 375 succesvolle lijners.

Gewoontes
De deelnemers aan het onderzoek waren allemaal meer dan een jaar geleden afgevallen en waren een jaar later nog steeds minstens 13,5 kilo lichter dan voorheen. Aan deze mensen vroegen de onderzoekers hoe hun sport- en bewegingspatroon was. Het ging daarbij om matig tot intensieve beweging, met als doel om de gezondheid te verbeteren.

Vaste routine
Van deze groep zei bijna 70 procent op vaste tijden te sporten. Deze mensen bleken iedere week vaker en in totaal langer te sporten dan de mensen die geen vast schema aanhielden. Bijna de helft van de mensen met een vaste sportroutine plant het sporten het liefst vroeg in de ochtend, maar voor de frequentie en de duur van het sporten maakte het geen verschil op welke moment van de dag iemand sportte.

Automatisme
‘Hoewel we niet kunnen zeggen of er sprake is van een oorzakelijk verband, is een mogelijke interpretatie van deze gegevens dat een vast schema zorgt dat het sporten een gewoonte wordt’, schrijven de auteurs. ‘Mensen die altijd op dezelfde dag en tijd gaan sporten, hebben mogelijk minder last van dagelijks wisselende invloeden en bereiken daardoor een hoger niveau van activiteit.’

Bron: Obesity/Nieuws voor Diëtisten

Print Friendly, PDF & Email
Deel dit item:

Terug naar het nieuwsoverzicht