Nieuws over

VOEDING & GEZONDHEID

Sterk bewerkte voedingsmiddelen leiden tot overeten

Sterk bewerkte voedingsmiddelen leiden tot overeten

Mensen gaan zich overeten als ze sterk bewerkt voedsel voorgeschoteld krijgen. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek, waarin 20 volwassenen gedurende 4 weken afwisselend ofwel sterk bewerkte voedingsmiddelen aten, ofwel onbewerkte voedingsmiddelen. Bewerkte voeding zorgde ook voor gewichtstoename, terwijl deelnemers afvielen van een onbewerkte voeding.

De helft van de deelnemers kreeg tijdens het onderzoek sterk bewerkte voedingsmiddelen mee naar huis. Hiervan mochten ze gedurende 2 weken in hun dagelijkse leven zoveel eten als ze wilden. De andere helft kreeg onbewerkte voedingsmiddelen mee, waarvan ook naar believen mocht worden gegeten. Na 2 weken ruilden de deelnemers van voeding. Iedere deelnemer kreeg dus beide voedingen, alleen in een andere volgorde. Het onderzoek is een gerandomiseerde gecontroleerde studie (RCT), waarbij iedere deelnemers dus als zijn eigen controle fungeerde.

Bewerkt = aankomen en onbewerkt = afvallen
Tijdens de periode van sterk bewerkte voedingsmiddelen kregen de deelnemers gemiddeld 508 kcal per dag meer binnen. Deze extra energie werd vooral geleverd door koolhydraten en vetten. De inname van eiwitten bleef ongeveer gelijk. Ze kwamen 0,8 kg aan in de 2 weken op sterk bewerkt voedsel, terwijl ze 1,1 kg afvielen in de periode van onbewerkte voedingsmiddelen. Beide voedingen werden even lekker gewaardeerd door de deelnemers en er waren ook geen significante verschillen in de mate van honger en verzadiging tussen beide periodes.

Prof. Martijn Katan, em. hoogleraar voedingsleer aan de Vrije Universiteit Amsterdam, noemt deze studie op Twitter hét bewijs dat sterk bewerkt eten dik maakt: ‘Niet doordat het meer suiker, koolhydraten of vet, en minder vezel bevat, maar vermoedelijk doordat je er minder op hoeft te kauwen en de smaak, geur, vorm en verpakking zo slim zijn uitgekiend.’ Ook de onderzoekers vragen zich af of het verbeteren van de voedingskundige samenstelling van sterk bewerkte voedingsmiddelen werkt, als die producten dan even smakelijk en gemakkelijk blijven. Ze concluderen dat het verminderen van de consumptie van sterk bewerkte voedingsmiddelen in ieder geval een goede strategie is voor de preventie en behandeling van obesitas.

Bron: Nieuws voor Diëtisten

Print Friendly, PDF & Email
Deel dit item:

Terug naar het nieuwsoverzicht