Nieuws over

VOEDING & GEZONDHEID

Ultrabewerkt voedsel verhoogt risico op dementie

Ultrabewerkt voedsel verhoogt risico op dementie

Mensen die grote hoeveelheden ultrabewerkt voedsel eten, lopen meer risico om op latere leeftijd dementie te ontwikkelen. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 70.000 Britten, gepubliceerd in Neurology. Het goede nieuws is dat aanpassingen naar gezondere voeding ook kunnen leiden tot een verlaging van het risico.

Diagnose dementie
De wetenschappers analyseerden de gegevens van 72.083 Britten in de leeftijd van 55 jaar en ouder, die verzameld zijn in de UK Biobank. De onderzochte personen werden in 4 even grote groepen verdeeld, gebaseerd op hun eetgewoonten: van consumenten die het minst vaak ultrabewerkt voedsel eten tot mensen die dat erg vaak doen. Na een onderzoeksperiode van 10 jaar hadden 518 personen een vorm van dementie ontwikkeld. Uit de groep mensen die het minst vaak ultrabewerkt voedsel eet (zo’n 9 procent van hun dagelijkse eetpatroon), bleken 105 mensen na 10 jaar dementie te hebben ontwikkeld. In de groep met hoge consumptie van ultrabewerkt voedsel (gemiddeld 28 procent van hun dagelijkse eetpatroon) kregen 150 mensen de diagnose dementie.

Sterke correlatie
Volgens de onderzoekers is er sprake van een sterke correlatie tussen de consumptie van bewerkte voedingsmiddelen en het ontwikkelen van dementie, ook na correctie voor onder meer geslacht, familiegeschiedenis, kwetsbaarheid voor hartziekten en andere beïnvloedingsfactoren. Een toename per 10 procent van de dagelijkse inname van ultrabewerkte voeding gaat in het onderzoek gepaard met een 25 procent hoger risico op dementie.

Met kleine veranderingen al groot effect
Volgens de onderzoekers toont het nieuwe onderzoek niet alleen aan dat ultrabewerkte voeding geassocieerd is met een verhoogd risico op dementie, maar ook dat overschakelen op gezondere alternatieven echt kan lonen. Wie 10 procent ultrabewerkt voedsel in het eetpatroon vervangt door onbewerkt voedsel, kan het risico op de ontwikkeling van dementie met 19 procent verlagen. Dat concluderen de onderzoekers op basis van hun resultaten. Kleine veranderingen in de voeding kunnen daarbij al gunstig zijn, zagen de onderzoekers. ‘Onze resultaten laten zien dat als je 50 gram bewerkt voedsel per dag, bijvoorbeeld 1 chocoladereep, vervangt door 50 gram onbewerkt voedsel, equivalent voor een halve appel, je risico op dementie met 3 procent vermindert’, zegt wetenschapper en eerste auteur Huiping Li. ‘Het is hoopvol dat zo’n kleine aanpassingen in ons voedingspatroon een groot verschil kunnen maken.’

Negatieve effecten op het brein
Volgens de onderzoekers is ultrabewerkt voedsel niet alleen ongezond vanwege hoge gehaltes aan suiker, zout en vet. Ultrabewerkt voedsel bevat vaak ook additieven, stoffen die ontstaan zijn tijdens de hoge verhitting van het voedsel, of moleculen die afkomstig zijn van de verpakking. ‘Van al die stoffen is in eerdere studies al aangetoond dat ze negatieve effecten kunnen hebben op het denkvermogen en het geheugen van de mens’, aldus Li.

BronL Nieuws voor Diëtisten/American Academy of Neurology

Print Friendly, PDF & Email
Deel dit item:

Terug naar het nieuwsoverzicht