De Dietist

Ouderenzorg

Voeding en Ouderenzorg

Voor de ouder wordende mens wordt voeding voor de kwaliteit van leven steeds belangrijker. Door tijdig met de juiste voeding te beginnen, wordt het risico op ondervoeding voorkomen.

Kwetsbare ouderen

Als we spreken over voeding bij ouderenzorg bedoelen we eigenlijk de kwetsbare ouderen. Dit zijn ouderen die al langere tijd bij de huisarts bekend zijn met één of wellicht meerdere aandoeningen. Zij hebben een verhoogd risico op ondervoeding, doordat ze vaak minder eten en drinken.
Dit heeft als gevolg dat de oudere:

  • te weinig calorieën en voedingsstoffen binnen krijgt
  • daardoor weinig energie heeft en de weerstand omlaag gaat
  • en krachtsverlies ontstaat

We spreken dan van ondervoeding. Een persoonlijk voedingsadvies is dan noodzakelijk om ondervoeding te voorkomen en de kwaliteit van leven positief te beïnvloeden.

Rol van de diëtist bij kwetsbare ouderen

Het is vooral van belang dat (het risico op) ondervoeding tijdig wordt herkend. Hoe sneller de behandeling plaatsvindt hoe minder negatieve gevolgen dit heeft voor de lichamelijke conditie. Voor kwetsbare ouderen is het meestal niet zo gemakkelijk om voldoende en gezond te eten. De begeleiding van de diëtist bestaat daarom uit het geven van praktische informatie voor extra inname van energie en eiwit.

Soms is extra energie en eiwit met normale voeding niet haalbaar om de tekorten aan te vullen. Dan kan de diëtist adviseren om speciale dieetpreparaten te gebruiken.
De diëtist zal de voedingstoestand willen verbeteren of voorkomen dat deze verder verslechtert.
Onze begeleiding heeft maar één doel: het waarborgen van de kwaliteit van leven.

Ook hulp van de diëtist nodig?

Bel 085 – 40 111 77