Nieuws over

VOEDING & GEZONDHEID

Diabetesvereniging Nederland pleit voor voeding als behandeling

Diabetesvereniging Nederland pleit voor voeding als behandeling

De eerste stap in de behandeling van diabetes type 2 zou volgens de NHG-richtlijn een leefstijlinterventie moeten zijn. Maar in de praktijk grijpen veel artsen meteen naar medicijnen en wordt de diëtist niet ingezet. Dat blijkt uit een peiling onder 955 mensen met diabetes type 2. Diabetesvereniging Nederland gaat daarom in gesprek met de belangenverenigingen van huisartsen, diëtisten, zorgverzekeraars en praktijkondersteuners. Het doel: zorgen dat voeding als behandeling van diabetes veel meer aandacht krijgt.

1 op de 5 bezoekt geen diëtist
Uit de peiling blijkt dat 22 procent van de mensen met diabetes nog nooit een diëtist heeft gezien. Een deel hiervan wilde zelf geen diëtist bezoeken, maar bij 43 procent was de reden dat de huisarts of praktijkondersteuner een bezoek aan de diëtist niet nodig vond of überhaupt ter sprake had gebracht. Van alle mensen met diabetes heeft 22 procent 1 keer contact met een diëtist, 17 procent 2 keer en 39 procent meer dan 2 keer, zo blijkt uit de peiling.

Tevreden over de diëtist
Van de mensen die wel contact hadden met een diëtist, was 70 procent tevreden over de begeleiding die ze kregen om door andere eetgewoonten hun bloedglucosewaarden positief te beïnvloeden. Slechts 8 procent vond deze begeleiding te weinig en 23 procent was van mening dat het niet aansloot bij hun behoefte.

Diabetes omkeren
In de eerste 6 jaar na de diagnose hebben mensen met diabetes type 2 een grotere kans om hun diabetes “om te keren”, zo blijkt uit onderzoek. Gezonde voeding met minder koolhydraten geeft vaak goede resultaten voor gewicht, bloedglucosewaarden en bloedvaten. Vaak kan het lichaam dan genoeg insuline zelf produceren om de glucosewaarden goed te houden. Daarmee kunnen complicaties als hart- en vaatziekten, nierfalen en neuropathie worden uitgesteld of zelfs uitblijven.

Bron: Diabetesvereniging Nederland/Nieuws voor Diëtisten

Print Friendly, PDF & Email
Deel dit item:

Terug naar het nieuwsoverzicht