Nieuws over

VOEDING & GEZONDHEID

Eieren verhogen het risico op hart- en vaatziekten niet

Eieren verhogen het risico op hart- en vaatziekten niet

`Kan ik elke dag een ei eten en is dat niet slecht voor mijn cholesterol?’. Dat is 1 van de meest gestelde vragen aan de diëtist. Goed nieuws: het eten van eieren verhoogt het risico op hart- en vaatziekten niet. Dat blijkt uit een meta-analyse, gepubliceerd in Journal of the American College of Nutrition. In de analyse zijn cohortstudies meegenomen die eierconsumptie koppelen aan het risico op een beroerte of coronaire hartziekten.

Elke dag een ei
Een consumptie van 1 ei per dag ging gepaard met 12% minder kans op een beroerte vergeleken met een consumptie van minder dan 2 eieren per week. Er was geen effect op het ontstaan van coronaire hartziekten. De onderzoekers concluderen dat consumptieniveaus tot 1 ei per dag de kans op een beroerte verkleinen.

Cholesterol
Vroeger werden eieren afgeraden vanwege een verhoging van het LDL-cholesterolgehalte. Uit deze meta-analyse blijkt echter geen relatie met het risico op hart- en vaatziekten. Volgens de onderzoekers lijkt het erop dat eventuele negatieve effecten van eieren op het LDL-cholesterolgehalte teniet worden gedaan door positieve effecten van eieren. Zo verhogen eieren ook het HDL-cholesterolgehalte. Eieren zijn relatief goedkope, nutriëntrijke, onbewerkte voedingsmiddelen en een waardevolle bron van eiwitten, essentiële vetzuren, antioxidanten, vitamines en mineralen, aldus de onderzoekers.  

Bron: Journal of the American College of Nutrition/Nieuws voor Diëtisteneieren

Print Friendly, PDF & Email
Deel dit item:

Terug naar het nieuwsoverzicht