Nieuws over

VOEDING & GEZONDHEID

‘Fabrikanten gebruiken vaak ingrediënten die geen suiker heten, maar het wel zijn’

‘Fabrikanten gebruiken vaak ingrediënten die geen suiker heten, maar het wel zijn’

“Termen als suikervrij mag een fabrikant niet zomaar gebruiken. Er bestaat Europese wetgeving voor. De levensmiddelenindustrie is door de jaren heen handig geworden in het omzeilen van die regels. Ze gebruiken ingrediënten die geen suiker heten, maar het uiteindelijk wel zijn. Die ingrediënten staan gewoon vermeld op het etiket.” Dat zegt Liesbeth van Rossum, hoogleraar Interne Geneeskunde van het Erasmus MC in Rotterdam.

Light, suikerarm, of zelfs suikervrij. De verpakkingen in een supermarkt staan vol mooie kreten. Toch zit veel eten vol verborgen suikers. Appelmoes bijvoorbeeld. Grote kans dat op de verpakking staat dat er geen suiker aan is toegevoegd. Maar wel geconcentreerd appelsap. Onder andere het Diabetesfonds heeft een lijst met verborgen suikers in eten. Het zijn er tientallen, zoals bijvoorbeeld dextrose, melasse, maltose, en honing. Ook bij de woorden stroop en siroop moet meteen een belletje gaan rinkelen. Maïsstroop, tarwestroop, agavesiroop, kandijstroop, ahornsiroop; het is uiteindelijk suiker.

Bron: FoodHolland
suiker-geen-suiker

Print Friendly
Deel dit item:

Terug naar het nieuwsoverzicht