Nieuws over

VOEDING & GEZONDHEID

‘Gevaren van vleesconsumptie eten worden overdreven’

‘Gevaren van vleesconsumptie eten worden overdreven’

“De gevaren van vlees eten worden mijn inziens overdreven. Een beetje vlees past wel degelijk in een gevarieerd en gezond dieet. Vlees is een belangrijke bron van vitamine B12, meervoudig onverzadigde vetzuren, vitamine D3 en eiwitten. Dat zijn stoffen die iemand ook uit andere voedingsmiddelen kan halen, maar niet zo makkelijk in een voldoende mate.” Dat stelt dr. Aalt Bast, hoogleraar toxicologie aan de Universiteit Maastricht. Vlees bevat ook bijzondere bouwstoffen, aldus Bast zoals heemijzer, een vorm van ijzer die makkelijk door het menselijk lichaam wordt opgenomen.

Bast voelt zich niet geroepen om het eten van vlees te propageren, onder meer omdat de productie van vlees veel energie vraagt. Maar hij stoort zich aan de manier waarop vleesconsumptie in relatie wordt gebracht met gezondheidsrisico’s. Zo is het gebruik van nitriet, groeihormonen en antibiotica strak gereguleerd in Nederland. “Nitriet, dat zorgt dat vlees een rode kleur houdt, is helemaal niet zo schadelijk als gedacht. Het heeft zelfs een gunstig effect op de bloeddruk.”

De hoogleraar heeft ook moeite met het bestempelen van bewerkt vlees als ‘kankerverwekkend’ en rood vlees als ‘mogelijk kankerverwekkend’. Volgens hem zijn de risico’s die in de Amerikaanse studies zijn gevonden erg klein. “Ze zijn vergelijkbaar met het verhoogde risico op dikke darmkanker als je 14 tot 20 uur tv kijkt per week. In Europa zijn zelfs helemaal geen risico’s hard gemaakt.” Waar consumenten met vlees volgens Bast wel alert op moeten zijn, is de bereiding. Zodra het vlees verbrandt, op hele hoge temperaturen wordt bereid of op open vuur komen er kankerverwekkende stoffen vrij.

Bron: Volkskrant/FoodHolland vlees

Print Friendly, PDF & Email
Deel dit item:

Terug naar het nieuwsoverzicht