Nieuws over

VOEDING & GEZONDHEID

Gewichtstoename door medicijngebruik

Gewichtstoename door medicijngebruik

Het gebruik van insuline, antidepressiva, bètablokkers en corticosteroïden kan gewichtstoename na de menopauze in de hand werken. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek onder ruim 76.000 postmenopauzale vrouwen tussen 50 en 79 jaar. De BMI nam vooral toe bij vrouwen die insuline of antidepressiva gebruikten.

BMI en middelomtrek
In het onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Menopause, zijn de vrouwen gedurende 3 jaar gevolgd. Het medicijngebruik, de BMI en de middelomtrek van de vrouwen zijn bij aanvang en na 3 jaar gemeten. Bij aanvang bleek overgewicht en obesitas vaker voor te komen bij vrouwen die insuline, antidepressiva, bètablokkers of corticosteroïden gebruikten. In 3 jaar tijd namen de BMI en middelomtrek meer toe bij vrouwen die één van deze medicijnen gebruikten dan bij vrouwen die geen van deze medicijnen gebruiken (respectievelijk 0,37 versus 0,27 kg/m2 en 1,10 versus 0,89 cm). Hoe meer gewichtsbevorderende medicijnen de vrouwen gebruikten, hoe sterker de toename van BMI en middelomtrek.

Verlagen dosering
Als opties om gewichtstoename tegen te gaan, noemen de onderzoekers het verlagen van de dosering of overstappen naar een alternatief geneesmiddel. Als dat niet mogelijk is, is er extra aandacht nodig voor leefstijlfactoren als voeding, beweging en slaap.

Bron: Nieuwsvoordiëtisten.nl

Print Friendly, PDF & Email
Deel dit item:

Terug naar het nieuwsoverzicht