Nieuws over

VOEDING & GEZONDHEID

Gezond leven vermindert risico hart- en vaatziekten bij genetische aanleg

Gezond leven vermindert risico hart- en vaatziekten bij genetische aanleg

Mensen met een genetisch verhoogde aanleg voor hart- en vaatziekten kunnen hun risico hierop met de helft minderen door een gezonde leefstijl. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek, gepubliceerd in The New England of Medicine.

Leefstijl beschermt
De onderzoekers namen data onder de loep van 55.000 proefpersonen, uit 4 grote lopende studies. Ze berekenden het genetisch risico op hart- en vaatziekten en brachten de leefstijl in kaart. Het resultaat was heel duidelijk. Een gezonde leefstijl bleek het risico op hart- en vaatziekten sterk te verminderen bij mensen met een verhoogd genetisch risico. Mensen die door genetische aanleg een verdubbelde kans hebben op hart- en vaatziekten, kunnen dit door een gezonde leefstijl halveren.

Mensen die daarentegen géén verhoogd risico hebben op hart- en vaatziekten, zien door een ongezonde leefstijl hun kans juist met 50% toenemen. ‘It’s not nature or nurture, it’s both’, zegt de Amerikaanse cardioloog dr. Lauer in the New York Times.

Gezonde leefstijl: 4 componenten
De onderzoekers omschrijven een gezonde leefstijl met 4 componenten: niet roken, genoeg beweging (minstens 1x per week sporten), geen overgewicht (BMI<30) en een gezond eetpatroon (met fruit, groenten, vis, noten en volkoren granen). Bij 3 of 4 van deze componenten werd de leefstijl als gezond bestempeld. Bron: NY Times/Nieuws voor Diëtistgezonde-leefstijl

Print Friendly, PDF & Email
Deel dit item:

Terug naar het nieuwsoverzicht