Nieuws over

VOEDING & GEZONDHEID

Goede voeding halveert risico op oogziekte maculadegeneratie

Goede voeding halveert risico op oogziekte maculadegeneratie

Gezond eten kan het risico op leeftijdsgebonden maculadegeneratie bijna halveren, zelfs bij mensen die erfelijk belast zijn. Een voeding met dagelijks 200 gram groenten en 2 stuks fruit en wekelijks 2 keer vette vis leidt tot goede resultaten. Dit blijkt uit het Rotterdamse Erasmus Gezondheid Onderzoek (ERGO).

Langetermijneffect
De onderzoekers volgden 4.200 deelnemers van 55 jaar en ouder. Uit de studie blijkt dat een gezond eetpatroon positief effect laat zien op de ontwikkeling van maculadegeneratie na 10 tot 15 jaar. Gabriëlle Buitendijk, promovendus en oogarts in opleiding van het Erasmus MC: ‘Met een dieet dat veel antioxidanten en omega-3 vetzuren bevat, kunnen mensen het risico op de ziekte op latere leeftijd tot 42 procent verlagen. Ook vitaminepillen met luteïne en zeaxanthine kunnen uitkomst bieden.’

Voedingsadvies
De onderzoekers vonden een beschermend effect van vette vis en groenten en fruit. Ze adviseren 2 keer per week vette vis, zoals makreel, zalm, tonijn of sardientjes vanwege de omega-3 vetzuren. Daarnaast elke dag minimaal 200 gram fruit en 200 gram groente, met de nadruk op groene bladgroenten, rode, oranje en gele groenten en fruit. In deze soorten zit veel luteïne en zeaxanthine, de grondstof voor macula-pigment, een beschermende factor in je netvlies.

Bron: Erasmus MC/Nieuwsvoordiëtisten

Print Friendly, PDF & Email
Deel dit item:

Terug naar het nieuwsoverzicht