Nieuws over

VOEDING & GEZONDHEID

‘Het maakt niet uit of je je taart bakt met een hele zwik witte suiker, rietsuiker, honing, dadels of ander fruit. Suiker is suiker.’

‘Het maakt niet uit of je je taart bakt met een hele zwik witte suiker, rietsuiker, honing, dadels of ander fruit. Suiker is suiker.’

In kookboeken en op internet barst het van de suikervrije taarten, smoothies, koekjes en toetjes. Met in plaats van witte suiker, natuurlijke zoete alternatieven als honing of dadels. Maar maakt het nou echt verschil?

Wat is dan suiker?
Ahornsiroop, honing, kokosbloesemsuiker en zelfs bananen. Enkele voorbeelden van vervangers van de, voor jou waarschijnlijk meeste bekende, witte kristalsuiker. Die komt vanuit de Hollandse klei getrokken suikerbieten. Die bieten worden in stukjes gesneden, gekookt, ingedampt en uiteindelijk geraffineerd. Tot er zuivere suiker overblijft. In warmere landen maken ze dit van riet. Dit gaat op precies dezelfde manier als bij de suikerbiet. Wel is rietsuiker iets lastiger te raffineren. Vaak blijft er nog een piepklein beetje bruine kleurstof, of melasse, achter in de suiker die zorgt voor de kleur.

Geen verschil
En ook al ziet dat bruine er gezond uit: “Er zit eigenlijk helemaal geen verschil tussen rietsuiker en bietensuiker”, vertelt hoogleraar Voeding en Gezondheid Jaap Seidell. “Het heeft precies dezelfde structuur en heeft ook hetzelfde effect op het lichaam. Alleen het ziet er net een beetje anders uit door die kleurstof.” Ze zijn dus op de kleur na identiek.

Suiker bestaat eigenlijk uit twee verschillende stofjes: glucose en fructose. Ze worden allebei net even anders verwerkt door je lichaam, maar de voedingswaarden is precies hetzelfde: 4 calorieën per gram. In gewone suiker en rietsuiker zitten glucose en fructose in een verhouding van allebei precies de helft.

Honing is kristalsuiker
Maar… Als je witte suiker vervangt door honing, krijg je precies dezelfde stoffen binnen. Want ook honing bestaat, naast een beetje water, voor het grootste deel uit glucose en fructose (43% fructose, 37% glucose, 17% water en 3% overig). “Honing is ook suiker.”, vertelt Seidell. “Als je honing een tijdje laat staan gaat het versuikeren zoals dat dan mooi heet. Dan wordt het gewoon ook kristalsuiker.”

Waar zit het nog meer in?
Veel mensen weten het misschien niet maar fructose en glucose zitten ook in de suiker van ahornsiroop, agavesiroop en kokosbloesemsuiker. Ze zitten zelfs in de suiker in fruit.
Seidell: “De verkeerde suikers in overmaat dan maakt het niet uit uit welke plant of vrucht die komen. Over het algemeen zijn die allemaal hetzelfde.” In veel suikervrije recepten zit bijvoorbeeld wel een hele zwik dadels. Maar die bestaan voor 2/3 uit glucose en fructose. Als je dadels en ander fruit in zijn geheel eet is dat niet zo’n probleem. Na een paar heb je er wel genoeg gehad en stop je met eten. Maar gooi je ze met z’n allen in de blender en je kan er opeens zoveel van eten als je wil. Waardoor je alsnog evenveel suiker binnenkrijgt als wanneer je gewone suiker had gebruikt.

Dus zo maakt het niet uit of je je taart bakt met een hele zwik witte suiker, rietsuiker, honing, dadels of ander fruit. Suiker is suiker.

Bron: KRO-NCRV.nl

Print Friendly, PDF & Email
Deel dit item:

Terug naar het nieuwsoverzicht