Nieuws over

VOEDING & GEZONDHEID

IJzer en zink in namaakvlees is moeilijk opneembaar

IJzer en zink in namaakvlees is moeilijk opneembaar

Vleesvervangers hebben niet dezelfde voedingswaarde als de dierlijke producten die ze moeten vervangen, dat blijkt uit een studie van Zweedse onderzoekers. De onderzoekers analyseerden 44 verschillende vleesalternatieven die in de Zweedse winkels beschikbaar zijn voor consumenten. De meeste producten waren op basis van erwteneiwitten en sojastructuur, maar er waren ook gefermenteerde soja-producten zoals tempeh en mycoproteïnen van paddestoelen.

“Deze producten hadden een wijde variëteit aan nutritionele kwaliteiten vanuit gezondheidsperspectief. Als algemene regel is de opname van ijzer en zink uit vleesvervangers heel erg laag. De reden hiervoor is dat die producten phytaten bevatten, dat zijn stoffen die de opname van mineralen in het lichaam bemoeilijken”, zegt hoofdauteur van de studie Cecilia Mayer Labba.

Phytaten komen van nature voor in bonen en granen. Ze binden zich met essentiële mineralen zoals ijzer en zink, waardoor die niet opgenomen kunnen worden in de darmen. Eerdere studies wezen al uit dat ijzertekorten een groot probleem, vooral bij vrouwen. In Europa hebben tussen de 10 en de 32 procent van alle vrouwen onvoldoende ijzer.

“Het is duidelijk dat de mineralen in vleesvervangers niet op dezelfde manier opneembaar zijn door het lichaam. Dat is een belangrijke reden waarom we verder moet kijken dan voedingswaarde. Sommige producten werden verrijkt met ijzer, maar de opname ervan wordt nog altijd belemmerd door de binding met phytaten. Meer rekening houden met de voedingsstoffen die opgenomen kunnen worden door het lichaam zou de industrie aanmoedigen om hun producten te verbeteren”, zegt Ann-Sofie Sandberg, professor voedingsleer.

Zo komt uit het onderzoek ook naar voren dat tempeh, dat gemaakt wordt van gefermenteerde sojabonen, zich anders gedraagt op vlak van beschikbaarheid van ijzer. Door het fermentatieproces worden de phytaten afgebroken. Mycoproteïnen hebben dan weer hoge hoeveelheden beschikbaar zink. “Plantaardige vleesvervangers zijn belangrijk voor de transitie naar een meer duurzaam voedselsysteem, maar er is nog veel onontgonnen potentieel voor deze producten. De industrie moet over de voedingswaarde nadenken en zijn productieproces daar op instellen. Dat kan door fermentatie maar ook door nieuwe technieken te ontwikkelen”, besluit Mayer Labba.

Bron: studyfinds.org/vilt.be

Print Friendly, PDF & Email
Deel dit item:

Terug naar het nieuwsoverzicht