Nieuws over

VOEDING & GEZONDHEID

Nederlanders zitten te veel, blijkt wederom uit nieuwe cijfers

Nederlanders zitten te veel, blijkt wederom uit nieuwe cijfers

Bijna iedereen maakt zich er onbewust schuldig aan: te veel zitten. Veel en langdurig zitten past niet in een gezond sport- en beweegpatroon. Toch zitten we in de huidige samenleving met z’n allen steeds meer tijdens werk en vrije tijd, blijkt uit de nieuwe cijfers.

Wat verstaan we onder zitten?
Met zitten bedoelen we zittende, (half)liggende activiteiten, die weinig energie kosten. Slapen is hierbij uitgezonderd. Voorbeelden zijn op de bank tv-kijken of lezen, zittend achter een beeldscherm werken, gamen of zitten tijdens transport. In de wetenschap heet dit ook wel ‘sedentair gedrag’. De cijfers rondom zitgedrag worden eens in de twee jaar uitgevraagd via de leefstijlmonitor van CBS en RIVM, de meest recente cijfers zijn van 2021.

We zitten gemiddeld 9 uren per dag
Eens in de drie jaar vragen CBS en RIVM de cijfers rondom ons zitgedrag uit via de leefstijlmonitor. De onlangs gepubliceerde en daarmee meest recente cijfers zijn die van 2021, toen brachten Nederlanders van 4 jaar en ouder dagelijks gemiddeld 9,1 uur zittend door. Op weekenddagen zitten we gemiddeld ruim een uur minder dan op een doordeweekse dag.

Risico’s van veel zitten
Als je zit, doen je benen niets. En dat terwijl onze benen de grootste spieren van ons lichaam bevatten. Bewegen zorgt ervoor dat ons lichaam energie uit voedsel verbrandt. Als je lang zit, gebeurt het tegenovergestelde en verwerkt ons lichaam vet en suiker uit het bloed minder goed. Juist dit vet en suiker in ons bloed verhoogt het risico op aandoeningen zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en klachten aan spieren, botten en gewrichten. Daarnaast kan veel zitten leiden tot meer kans op vroegtijdige sterfte.
Wie er dan precies het meest zitten? Dat zijn de jongeren, gevolgd door volwassenen. Kinderen brengen er nog het beste vanaf.

Advies: onderbreek het zitten regelmatig
Ook mensen die voldoen aan de beweegrichtlijnen kunnen te veel zitten. Dat komt dan vaak door een zittend beroep, aangevuld met een avondje bankhangen na dat uurtje sporten of de wandeling met de hond. In elke situatie heeft veel langdurig zitten dus nadelige effecten op onze gezondheid. Regelmatig het zitten onderbreken is daarom het advies van de Gezondheidsraad zolang er nog geen specifieke richtlijn met betrekking tot zitgedrag bestaat. Desalniettemin is zitten onderdeel van ons natuurlijke gedrag en is helemaal niet zitten niet realistisch. Zorg daarom voor de juiste balans tussen zitten, staan en bewegen door de dag heen.

Bron: Kenniscentrum Sport&Bewegen

Print Friendly, PDF & Email
Deel dit item:

Terug naar het nieuwsoverzicht