Nieuws over

VOEDING & GEZONDHEID

Pepermuntolie kan PDS-klachten verlichten

Pepermuntolie kan PDS-klachten verlichten

Pepermuntolie is geen wondermiddel, maar kan wel helpen de klachten bij het prikkelbare-darmsyndroom (PDS) te verminderen. Het verlicht buikpijn, fysiek ongemak in de buik en de ernst van de klachten. Dat concluderen wetenschappers van het Maastricht UMC+ na onderzoek onder 190 patiënten. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Gastroenterology.

Twee groepen en een controlegroep
Al langer zijn er aanwijzingen dat pepermuntolie positieve effecten geeft bij PDS. Om dit nauwkeurig te onderzoeken, includeerden de onderzoekers 190 mensen met PDS. Zij werden verdeeld over drie groepen. De eerste groep kreeg een capsule met pepermuntolie die vrijkomt in de dunne darm. De tweede groep kreeg een capsule waarvan de pepermuntolie vrijkomt in de dikke darm. De derde groep kreeg een placebo. Alle deelnemers namen de capsules 3 keer per dag in gedurende 8 weken.

Positieve effecten
De mensen bij wie de pepermuntolie in de dunne darm vrijkwam, rapporteerden minder buikpijn en minder fysiek ongemak in de buik. Daarnaast was ook de ernst van de PDS-klachten lager in die groep vergeleken met de placebo. De capsule die de pepermuntolie in de dikke darm vrijgaf, had deze werking niet. In de groepen die de pepermuntolie-capsules kregen rapporteerden sommige mensen wel wat bijwerkingen. Acht mensen stopten om die reden met het innemen van de capsules. De meest voorkomende redenen waren maagzuur en oprispingen (dunne darm-groep) en buikkramp en een veranderd gevoel rondom de anus (dikke darm-groep).

Geen wondermiddel
‘Patiënten moeten niet denken dat pepermuntolie hét wondermiddel is tegen PDS’, vertelt Maag-, Darm-, Leverarts dr. Daniel Keszthelyi. ‘Ons onderzoek laat echter wel zien dat het wel degelijk verlichting kan bieden. Daarnaast is het zonder recept verkrijgbaar en dus laagdrempelig.’

Bron: Maastricht UMC+/Nieuws voor Diëtisten

Print Friendly, PDF & Email
Deel dit item:

Terug naar het nieuwsoverzicht