Nieuws over

VOEDING & GEZONDHEID

Schijf van Vijf verwarrend voor mensen met diabetes

Schijf van Vijf verwarrend voor mensen met diabetes

De Voedingsrichtlijn Diabetes van de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) adviseert minder koolhydraten voor mensen met diabetes dan de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Ook de adviezen over melk en kaas zijn anders: volle zuivel wordt niet afgeraden voor mensen met diabetes. De Schijf van Vijf en de schema’s die daarbij horen, kunnen daardoor verwarrend zijn voor mensen met diabetes. Dat stelt de NDF in een bijlage die hoort bij de Voedingsrichtlijn diabetes. Aanleiding voor het uitbrengen van deze bijlage was het feit dat de verschillen tussen de richtlijnen vragen oproepen bij diabeteszorgverleners en mensen met diabetes.

Minder koolhydraten
Zowel de Voedingsrichtlijn Diabetes als de Richtlijnen goede voeding bevelen het mediterraan voedingspatroon en een vegetarisch voedingspatroon aan als gezonde voedingspatronen. Daarnaast adviseert de diabetesrichtlijn, anders dan de Richtlijnen goede voeding 2015 en de nieuwe Schijf van Vijf, ook een laagkoolhydraat tot een gematigd koolhydraatbeperkt en een laagglykemisch voedingspatroon aan bij diabetes. Hierbij is de kwaliteit van de koolhydraten en vetten belangrijker dan de hoeveelheid. In de bijlage voor mensen met diabetes staat daarover: ‘Je kunt de hoeveelheden van bijvoorbeeld brood, rijst en aardappelen die in de Schijf van Vijf worden aangeraden beter niet strikt gebruiken als je diabetes hebt.’

Ook volle zuivel bij afvallen
Een vraag die volgens de NDF vaak gesteld wordt is: ‘Welke zuivelproducten kan ik aan mensen met diabetes adviseren – mager, halfvol of vol?’. Anders dan de Schijf van Vijf ontraadt de NDF volle zuivel niet. ‘In melk en melkproducten zitten stoffen die helpen om diabetes te voorkomen. Alle zuivelproducten zonder toegevoegd suiker kunnen worden aangeraden aan mensen met diabetes’, aldus de bijlage voor mensen met diabetes. Zelfs mensen met diabetes die willen afvallen, kunnen volgens de NDF kiezen voor volle melkproducten en volvette kaas. Magere en halfvolle zuivelproducten bevatten minder calorieën dan volle zuivel. In de praktijk blijkt volvette zuivel meer verzadigend te zijn, waardoor de totale energie-inname in de praktijk vaak eerder lager dan hoger is.

Diabetesspecifiek
De NDF heeft wel een verklaring voor de verschillen in aanbevelingen. De diabetesrichtlijn is specifiek gericht op mensen met diabetes of een hoog risico daarop, terwijl de Schijf van Vijf en de Richtlijnen goede voeding zijn gericht op de algemene bevolking. Voor advisering aan mensen met diabetes is de Voedingsrichtlijn Diabetes de aangewezen richtlijn. Bij onderwerpen waarover geen diabetesspecifieke voedingsadviezen bestaan, kunnen de Richtlijnen goede voeding 2015 gevolgd worden, aldus de NDF.

Bron: NDF en Nieuws voor Diëtisten

Print Friendly, PDF & Email
Deel dit item:

Terug naar het nieuwsoverzicht