Slaapgebrek kan leiden tot het eten van meer calorieën
Mensen met slaapgebrek eten de volgende dag gemiddeld 385 kcal meer dan mensen die wel voldoende hebben geslapen, wat overeenkomt met ongeveer 4,5 boterhammen. Verder bleek dat de proefpersonen met geforceerd slaapgebrek geen extra energie verbruiken vergeleken met de controlegroep, die ongestoord kon slapen. Bovendien bleek de groep met slaapgebrek meer vetten en minder eiwitten te eten. De portie koolhydraten was voor beide groepen gelijk. Dat blijkt uit een grootschalig meta-onderzoek waarin de resultaten van 11 studies met in het totaal 172 proefpersonen zijn gebundeld, waar voedingsexpert Gerda Pot van de Vrije Universiteit Amsterdam en King’s College London aan meewerkte.
“De belangrijkste oorzaak voor obesitas is een onbalans tussen wat men aan calorieën eet en wat men verbruikt”, aldus Gerda Pot. “Uit dit onderzoek wordt duidelijk dat slaapgebrek een bijdrage aan deze onbalans kan leveren. Er schuilt kennelijk wijsheid in het Engelse gezegde: Early to bed, early rise, makes a man healthy and wise”.
Voor meer eten na slaapgebrek zijn een paar mogelijke verklarende mechanismen gevonden: het deel van de hersenen dat aanzet tot eten zoeken bleek actiever. Een andere verklaring is dat de interne klok is ontregeld door het slaapgebrek; hierdoor wordt het ‘honger’ hormoon ghreline meer aangemaakt en het hormoon leptine dat aangeeft dat je genoeg hebt gegeten wordt minder aangemaakt. Meer onderzoek is nodig om dit verder te achterhalen.
Volgens Pot is meer onderzoek nodig om te achterhalen wat de lange-termijn effecten zijn van chronisch slaapgebrek op meer eten en dus zwaarder worden. Omgekeerd kan ook gekeken worden in hoeverre langer slapen kan bijdragen aan de preventie van obesitas.