Nieuws over

VOEDING & GEZONDHEID

Vet verbranden gaat moeilijker op oudere leeftijd

Vet verbranden gaat moeilijker op oudere leeftijd

Tijdens het ouder worden is het steeds moeilijker om vet te verbranden, ook al blijven de eet- en beweeggewoontes hetzelfde. Dat komt omdat de snelheid van de vetstofwisseling afneemt met het stijgen van de leeftijd. Dat ontdekten onderzoekers in een studie waar ze 54 mensen gedurende 13 jaar volgden.

Tragere vetafbraak
De Zweedse en Franse onderzoekers volgden een groep van 44 vrouwen en 10 mannen tussen 23 en 62 jaar. Ze analyseerden de vetverbranding in het vetweefsel. Daaruit bleek dat bij de deelnemers de snelheid van vetafbraak in de loop van de tijd verminderde, terwijl de snelheid van de vetopslag stabiel bleef. Dit was ongeacht of ze tijdens de studie afvielen of aankwamen in gewicht. De mensen die niets veranderden in hun eetpatroon tijdens de studieperiode, kwamen zo’n 20 procent in lichaamsgewicht aan.

Na bariatrische chirurgie (maagverkleining)
Naast deze groep mensen, volgden de onderzoekers ook een groep van 41 vrouwen gedurende gemiddeld 5 jaar na bariatrische chirurgie. Alleen bij de mensen die voorafgaand aan de operatie een lage snelheid van vetstofwisseling hadden, steeg de snelheid van vetafbraak na de operatie. Voor deze mensen bleek het makkelijker om op langere termijn een lager gewicht te behouden. De onderzoekers denken dat deze mensen meer ruimte hadden om de vetafbraak te verbeteren dan de mensen bij wie de vetverbranding al sneller was voor de operatie.

Mogelijkheden voor behandeling
‘Deze resultaten laten voor het eerst zien dat processen in ons vetweefsel veranderingen in lichaamsgewicht reguleren tijdens het ouder worden’, zegt onderzoeker Peter Arner van het Zweedse Karolinska Institutet. ‘Dit biedt mogelijkheden voor nieuwe manieren om obesitas te behandelen.’

Bron: Nature Medicine/Nieuws voor Diëtisten

Print Friendly, PDF & Email
Deel dit item:

Terug naar het nieuwsoverzicht